zondag 20 juni 2010

Wikileaks geeft binnenkort weer video vrij van Amerikaanse "Massacre" in Afghanistan

De oprichter van de klokkenluider website Wikileaks blijft ondergedoken uit angst dat de VS hem op zal pakken, de site is in voorbereiding om een uitgelekte video vrij te geven van een Amerikaanse luchtaanval in Afghanistan, waarvan wordt gezegd dat deze nog schokkender is dan de Iraakse video waarvoor de controversiële leider van Wikileaks nu ondergedoken zit.



Julian Assange,  kwam nog meer onder de aandacht toen werd aangekondigd dat onderzoekers van het Pentagon  op zoek zijn naar hem, hij verteld zijn supporters in een e-mail deze week dat hij een geheime video van een Amerikaanse aanval op Afghaanse burgers in zijn bezit heeft.

In een interview op 18 Juni uitgezonden op "Brian Ross Investigates," een wekelijks nieuwsmagazine  uitgezonden op ABC News Now en Hulu.com, met een lid van het IJslandse parlement, die nauw heeft samengewerkt met Assange zei zij dat de Afghaanse video naar verwachting binnenkort zal worden vrijgegeven .



"Hopelijk zeer binnenkort," vertelde Birgitta Jonsdottir aan ABC News "hoofd onderzoeks journalist Brian Ross," maar om veiligheidsredenen kiezen we ervoor niet de precieze tijd vrij te geven wanneer we het daadwerkelijk zullen publiceren. "

Verslagen van het incident doken op eind mei 2009.  In een verslag van ABC News, is een korte clip van de video getoond. Centcom bracht in juni 2009  een rapport uit waarin zij zeggen dat tenminste 78 Taliban-strijders gedood werden en ongeveer 26 burgers, maar "niemand zal ooit definitief het aantal burgerslachtoffers te kunnen bepalen."

Jonsdottir zei dat ze in dagelijks in contact staat met Assange, maar niet bekend is met zijn locatie.

Assange zou afgelopen weekend naar de "Investigative Reporters en Editors-conferentie" in Las Vegas zijn gegaan om te spreken over vertrouwelijke bronnen, maar kwam daar niet opdagen. Hij communiceert nu met de buitenwereld via Twitter.

Hij dook onder na het posten van een video met de titel "Collateral Moord" op de site Wikileaks, waarin te zien is dat Amerikaanse leger helikopters vuren op een groep Irakezen, onder wie kinderen en Saeed Chmagh en Namir Noor-Eldeen, twee leden van de Reuters-nieuws organisatie, in 2007.


Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten