donderdag 1 april 2010

Mensen die rechts stemmen laten zich leiden door hun angsten deel 2

Aan de hand van het blogje dat ik schreef over mensen die rechts stemmen en zich laten leiden door hun angsten, zocht ik even verder en kwam tot nog een conclusie.
Het wordt namelijk nog interessanter als je dan ook nog eens naar de opbouw van de hersenen gaat kijken en de ontwikkeling daarvan.
Doormiddel van de evolutie kun je die opbouw van de hersenen volgen.
Zo zien we dat bij de lagere gewervelde (vissen, reptielen, amfibieƫn) dat de cortex cerebri bestaat uit minder dan zes lagen. Deze structuur wordt ook wel allocortex genoemd.
Bij zoogdieren bestaat een deel van de cortex cerebri uit zes lagen. Dit deel wordt de neocortex genoemd en ligt bovenop de oudere allocortex. Bij hogere zoogdieren zoals primaten vormt de neocortex een groter deel van de hersenen dan bij lagere zoogdieren.

Dan komen we aan bij de mens en het verschil tussen de hersenen van de mens en die van dieren en dus ook de primaten.
Het verschil ligt hem daarin dat de proportie van de menselijke hersenen dat zich heeft ontwikkeld tot neocortex, met name de prefrontale cortex, groter is dan bij elk ander dier.
Het verschil ligt hem dus daarin dat de mens de prefrontale cortex verder ontwikkeld heeft dan de primaat.Als we dan de conclusie van het onderzoek daarbij halen dan zien we dus dat de rechtse kiezers bij angst sneller terugvallen op de Amygdala en hun prefrontale cortex die angsten niet filtert of dat die door die angsten niet meer functioneel is?
Zij vallen dan dus terug in een soort van primitieve toestand aangezien de Amygdala deel uitmaakt van een primitief stuk van de hersenen, namelijk het limbisch systeem, dat ook aanwezig is bij de primaten, waarvan de neocortex en met name de prefrontale cortex dus nog niet zo ver ontwikkeld is als bij de mens.Misschien is het voor de onderzoekers interessant om dit ook eens te onderzoeken?

Bronnen:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Hersenen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Menselijke_hersenen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Limbisch_systeem

Geen opmerkingen:

Een reactie posten