donderdag 6 mei 2010

Lieg tegen mij!

Vorig jaar kwam RTL met de televisie serie Lie to me.
De serie gaat over Dr. Cal Lightman, met één oogopslag kan Lightman zien of iemand de waarheid spreekt of juist liegt.
Hij bestudeert de meest subtiele lichaamstaal tot in de puntjes en niemand kan iets voor hem verborgen houden.
Samen met psychologe dr. Gillian Foster heeft hij een team opgezet dat gespecialiseerd is in het ‘lezen’ van mensen. Deze ‘Lightman Group’ ondersteunt de politie én overheid met het oplossen van de moeilijkste misdaden en het openbaren van iemands grootste geheimen.Dr. Cal Lightman is natuurlijk een fictief persoon, maar zijn personage is wel gebaseerd op het werk van psycholoog dr. Paul Ekman. Hij deed uitvoerig onderzoek naar emoties en gezichtsuitdrukkingen. Hij werkt voor Lie To Me dan ook als consultant om de serie zo realistisch mogelijk te maken. 
Dr. Paul Ekman werkte eerder ook al samen met John Cleese in de BBC documentaire serie The Human Face.
Het werk van Ekman en zijn partners, verenigd in de ‘Paul Ekman Group’, wordt door overheidsinstanties en bedrijven over de hele wereld gebruikt.Dr. Paul Ekman (geboren 1934) is een psycholoog en pionier op het gebied van onderzoek naar emoties en gelaatsexpressies. Zijn zorgvuldig uitgevoerde studies hebben ook model gestaan voor andere psychologen. Ekman is volgens een recente studie een van de 100 meest prominente psychologen van de twingste eeuw.

Dr. Paul Ekman ontdekte dat gelaatsexpressies van emoties niet cultureel bepaald zijn, maar identiek zijn voor verschillende culturen. Dit laatste pleitte voor het idee dat gelaatsexpressies, zoals Darwin ooit beweerde, biologisch bepaald zijn. De onderzochte expressies waren woede, afkeer, vrees, blijdschap, droefheid en verrassing. De resultaten voor minachting waren minder duidelijk. Dr. Paul Ekman rapporteerde ook dat liegen kon worden vastgesteld aan de hand van microexpressies, in het zogeheten Diogenes project. Hij ontwikkelde tevens het Facial Action Coding System (FACS), een systeem waarmee elke menselijke gelaatsexpressie in kaart kon worden gebracht. Ekmans onderzoek richtte zich niet alleen op expressies van het gezicht, maar ook op andere vormen van niet verbaal lichamelijk gedrag. In zijn onderzoek naar liegen werd bijvoorbeeld ook aandacht besteed aan lichaamstaal.

Samen met Maureen O'Sullivan heeft hij het Wizard project (vroeger het Diogenes project) opgezet.
Dit project is een studie naar het vermogen van mensen om leugens bij anderen te detecteren.
Hij noemde deze mensen "waarheid Wizards".
Een "waarheid Wizard" is een persoon die in het Wizards Project, misleiding kan identificeren met uitzonderlijke nauwkeurigheid van ten minste 80% of hoger omdat zij de microexpressies wel zien die gemiddelde persoon dus mist. Geen "waarheid Wizard", echter, is 100% accuraat. De term "wizard" verwijst naar "een persoon van verbazingwekkende vaardigheid of prestatie".
Dr. Paul Ekman en Maureen O'Sullivan ontdekte slechts 50 mensen als "waarheids Wizards" van de 20.000 mensen die zij testen (circa 0,25% van de bevolking) uit alle geledingen van het leven, met inbegrip van de Secret Service, FBI, sheriffs, politie, advocaten, bemiddelaars, psycholoog, studenten en vele anderen.
Verassend toonde Psychiaters en wethandhavers niet meer bekwaamheid dan eerste jaars studenten, Secret Service agenten waren de meest bekwame, maar geen collectieve groep scoorde zo goed als de "waarheid Wizards".

Dr Paul Ekman zei op NPR dat "We 50 mensen hebben gevonden die die bijna perfecte mogelijkheid hebben om om leugens te detecteren en dat doen zonder enige gespecialiseerde opleiding."

 Dr Maureen O'Sullivan, professor aan de Universiteit van San Francisco , zegt : "Onze wizards zijn buitengewoon afgestemd op het detecteren van de nuances van gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal en manier van praten en denken. Sommigen van hen kunnen door een videoband voor een paar seconden te bekijken en verbazingwekkend kunnen zij met die informatie acht details beschrijven over de persoon op de band. "

Wetenschappers onderzoeken momenteel Waarheid Wizards naar nieuwe manieren om een leugenaar ter plaatse te identificeren.

Ben je nieuwsgierig geworden of jij ook doormiddel van micro-expressies de leugen van de waarheid kunt scheiden?
Test uzelf en leer op deze site hoe u dat kunt leren.
Nieuwsgierig geworden naar Dr. Paul Ekman en zijn werk?
Kijk dan hier op zijn site.
Misschien dat het je nog ooit van pas komt?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten